Artsen eisen meer aandacht voor belang gezonde leefstijl in coronatijd

Er moet meer aandacht komen voor het belang van een gezonde leefstijl in coronatijd, schrijven 65 artsen, wetenschappers en bestuurders van gezondheidsorganisaties in een brandbrief aan het kabinet.

Volgens hoogleraar obesitas Van Rossum is duidelijk te zien dat verreweg de meeste coronapatiënten die in het ziekenhuis of op de intensive care terechtkomen (ernstig) overgewicht hebben. "Het beloop van de ziekte is bij hen vaak ernstiger", zegt ze "Vet is niet zomaar een laagje blubber", zegt Van Rossum. "Het is een orgaan waarin allemaal hormonen en ontstekingsstofjes worden gemaakt. Als je daar te veel van hebt, dan ben je gevoeliger voor bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten. Maar ook je immuunsysteem in het algemeen werkt dan minder goed."

In onze serie “Waarom fit20 zo ongeloofelijk goed is voor je immuunsysteem’’ gaan wij dieper in op de ontstekingsgevoeligheid van wit vet (het ‘laagje blubber’). Myokines die vrijkomen als spieren hard werken zorgen er voor dat het zgn. witte vet afneemt.

Dit is belangrijk omdat vet- en spierweefsel elkaars concurrenten zijn. Energie gaat óf naar vet óf naar spieren. Wit vet zet het gaspedaal op ontstekingen en spieren zette daar de rem op. Hoe minder wit vet hoe minder chronische ontstekingen.

Ook zorgen deze myokines ervoor dat het bestaande witte vet minder ontstekingsbevorderende stoffen afgeeft.

Van Rossum zegt dat nieuw onderzoek laat zien dat de afweer van mensen met obesitas al beter gaat functioneren als ze 5 procent van hun gewicht afvallen.

Dat is goed nieuws. Het is alleen wel heel erg belangrijk dat dit niet gepaard gaat met spierverlies, dat voegen wij daaraan toe. Ryan Harris, klinisch bewegings- en vaatfysioloog van het Georgia Medical College zegt het zo: Strengthening muscle may be healthier than losing fat.

Dus afvallen ja, maar spierversterking is minstens zo belangrijk! In de kleinschalige veilige fit20 studio’s voelen mensen met overgewicht zich vaak prettig. Geen spiegels en pottekijkers, wel één op één of twee begeleiding.