Bijspijkeren 2. Orderlijke rekrutering

Nu we opnieuw met z’n allen in lockdown zitten kunnen we weer mooi door de basisprincipes van de fit20 training gaan. Iedere lockdown week even bijspijkeren. Misschien heb je al eens over ordelijke rekrutering gehoord. Maar hoe zat het ook al weer?

Wat is nou precies ordelijke rekrutering? Tijdens iedere fit20 oefening worden alle verschillende spiervezeltypen in een specifieke volgorde aangesproken. Vergelijk dit met het opschakelen van een versnellingsbak in een auto. Je schakelt in de oefening op van versnelling spiervezeltype 1, naar 2a, dan naar 2ab en dan naar de hoogste intensiteit 2b.

Ordelijke rekrutering, netjes opschakelen, bereiken we door in een laag tempo met een hoge intensiteit de oefening te doen. En aan het einde nog tien seconden aan blijven spannen!

Als we daarin tot het uiterste gaan worden in korte tijd alle brandstoffen van de spier opgebruikt. Dan gaan de spieren falen: ze kunnen niet meer functioneren. Omdat ons lichaam spierfalen als een noodsituatie ervaart pas het zich sterk aan: dit is de adaptatie die zorgt dat ons hele lichaam fitter en gezonder wordt. De fit20 training daagt je lichaam dus op een uiterst veilige manier uit om robuuster, sterker, krachtiger en weerbaarder te worden.