Hoe werkt het effect van fit20 op je hersenen?

Gelukkig hebben veel mensen mentaal weer een buffertje opgebouwd. IJspret zorgt voor een gevoel van vrijheid en saamhorigheid. Voor een wijde horizon waar leuke dingen weer mogen. Wij hopen dat de fit20 training, ook al hebben we die al véél te lang niet kunnen doen, jou ook van een buffer heeft voorzien. Een bumper tegen de klappen van het leven, zoals onze CEO Walter Vendel dat wel noemt.

Hoe werkt eigenlijk het effect van fit20 op je hersenen? Als je spieren intensief traint, vooral met ‘intensity of effort’, ‘intense moeite’, komen er myokines vrij. Deze boodschapperstoffen praten met ons hele lichaam. Ook met onze hersenen. De gebeurt o.a. door de myokine BDNF (brain derived neurotrophic factor).

BDNF zorgt ervoor dat je hersenen kunnen blijven leren. Dit gebeurt doordat de miljarden hersencellen in de hersenen met elkaar communiceren. BDNF verlengt de levensduur van hersencellen en zorgt er bovendien voor dat er nieuwe vertakkingen aan de hersencellen ontstaan. Deze vertakkingen -dendrieten- zijn heel belangrijk om ons brein goed te laten functioneren. Dendrieten sterven af door langdurige stress.

BDNF zorgt voor verbetering van je vermogen om met stress om te gaan, voor verbetering van je leervermogen en cognitieve functies én het verbetert depressieve klachten en somberheid. Daarom is het zo superbelangrijk dat we jou weer snel weer mogen trainen. Goed voor je brein en voor je mentale buffer. Spieren uit lockdown dus!