Tijd voor een carrièreswitch?

Stel je hebt een voltijds baan. En je hebt 15 jaar gewerkt. Waarvan 10 jaar met plezier maar 5 jaar met toenemende frisse tegenzin. Met aftrek van het gemiddelde aantal vakantiedagen dat een Nederlander heeft ben je dan bijna 3 jaar aan het balen. Of op z’n minst aan het twijfelen. Dat doet natuurlijk wat met je. Met je levensplezier, met je gezondheid, misschien zelfs met je relaties. Ga je op deze voet door dan heb je nog ruim 17 jaar dubben voor de boeg. Of afzien. Dan zit je een kwart van je leven niet goed in je vel als je de gemiddelde levensverwachting gaat halen.

MIsschien weegt zekerheid zwaarder dan dat. Iedere maand een fijn salaris op je bankrekening en je pensioen wordt opgebouwd. Je loopt op je routines, veilig en vertrouwd. Dan maar je levensgeluk ergens anders uithalen. Voor sommige mensen is dat een keuze die bij ze past. Maar past die keuze ook bij jou? Is vastigheid belangrijker dan de kans op meer voldoening?

Of moet er bij jou misschien vooral een knop om? De switch van de veilige stand naar de leerstand? Want mocht je besluiten om je baan op te zeggen en je leven te veranderen dan kan het natuurlijk zo uitpakken dat van je van de koude kermis thuis komt. Maar is dat onoverkomelijk? Of leer je dan dat je een andere kermis moet zoeken? Of dat je je warmer moet aankleden? Dat jouw idee van de kermis er helemaal naast zat? Dat kou helemaal niet erg is? Dat zijn waardevolle (levens)lessen die je niet kan leren in de geborgenheid van het gemak. Je neemt de kans op een koude kermis op de koop toe als je een carrièreswitch maakt.

Een goede verkenning van het kermislandschap helpt om je vinger nu echt op de knop te zetten. Kan je omschrijven wat er aan je huidige werk niet voor jou werkt? Heb je een bore-out? Voel je dat je al te lang onder of boven je kunnen werkt? Kan je je al langer niet vinden in de koers die jouw werkgever vaart? Of voel je dat je energie weer gaat stromen als je je voorstelt dat je gaat doen wat je echt wilt? Met mensen spreken die de knop al hebben omgezet helpt enorm. Accepteren dat de perfecte keuze niet bestaat maar dat je altijd ergens van kan leren helpt. Niet langer denken in termen van carrière maar in termen van levenspad helpt. Je opties verkennen helpt. Wat wil je? Werken bij een compleet andere werkgever of wil je ondernemen? Wil je dan het liefst solo ondernemen? Of ondernemen met een veiligheidsriem?

Als dat laatste je een goed gevoel geeft onderzoek dan of er een franchise bestaat binnen het gebied waar je van droomt. Horeca, coaching, mode, gezondheid, bewegen of bonbons. Lekkere koffie. Boeken. Telecom. Waar droom je van? Binnen een goede franchiseformule vind je jouw droom maar hoef je niet het wiel opnieuw uit te vinden. Er bestaat een goed franchisekeurmerk en er zijn goede checklists te vinden op franchising websites. Daar staan ook weleens bestaande franchisevestigingen ter overname. Want het mooie van een carrièreswitch is dat je altijd nog een keer kan maken!

Vraag franchise informatie aan